Leuke beauceron - Des Bergers Aventureux
Bevalling en dagboek pups

In de nacht van 28 op 29 juni sprong Huette op bed om steun te zoeken. Ze had voor het eerst een korte, beetje umpff-achtig klinkende ademhaling. Ze wilde er 's ochtends vroeg uit, poepte veel en at daarna ook weer met veel smaak haar bak leeg. 

Op 29 juni om een uur of 20.30 was ze erg onrustig. Ijsberen, hijgen, veel vulva likken en ik dacht dat het nu niet meer lang kon duren. Deze nacht is ze af en aan hijgerig geweest maar heeft ook nog met slippers en een bal rondgelopen en lekker op haar rug liggen slapen. 

Op 30 juni in de ochtend gaf ze slijm over, had weinig honger en at met lange tanden een paar hapjes. Om een uur of tien wilde ze er beslist nog eens uit. Heeft toen veel gepoept, gepiest en gegraven. Om 10.30 ben ik bij haar in de kist gaan zitten, ze hijgde veel en groef in de kleden die er in lagen. Ik was aan het telefoneren toen ik om 11.15 plots merkte dat ze anders ging kijken, ze zat recht voor me en keek 'naar binnen' en op hetzelfde moment zag ik een perswee door haar lijf gaan. Na nog wat keren flink persen kwam om 11.35 het eerste teefje (groene bandje, 414 gram, compleet) ter wereld. Om 12 uur werd teefje nummer twee geboren (oranje bandje, 424 gram, compleet) en om 12.25 het derde teefje (gele bandje, 416 gram, compleet). Na ruim een half uur, om 13.05 werd de eerste reu geboren (paarse bandje, 424 gram, compleet), een opmerkelijk gulzig heerschapje. Het laatste reutje werd geboren om 13.52. Hij kreeg het blauwe bandje om (538 gram, compleet). Het zag er een tijdlang naar uit dat er nog eentje zou volgen. Huette ging niet slapen en af en toe gaf ze nog een flinke pers, bovendien waren er op de echo immers zes gezien maar het zijn er toch gewoon vijf.

Voor het fotoalbum, klik op de onderstaande foto2 juli de puppies doen het goed en zijn allemaal prima aangekomen. Het is een assertief volkje dat flink kan dreinen en drenzen als ze niet bij de juiste tepel kunnen of wanneer ze net lekker liggen en Huette bedenkt dat ze toch echt gewassen moeten worden. 

5 juli de routine zit er in, ook bij Huette en de pups. Zij leven een wat teruggetrokken leven met z'n zessen. Een leven van eten, slapen en poetsen. Ik heb er tot nog toe naast geslapen maar ga vannacht weer in mijn eigen bed slapen....dat is tenminste het plan. De pups zullen vandaag in gewicht hun geboortegewicht verdubbelen. Ze groeien allemaal zo'n 100 gram per dag. Da's veel. Vandaag maakte ik voor het eerst ook de statieportretjes, van elke pup eentje. Ik voeg ze in hun album toe. 
Ook maakte ik een filmpje, Huette had gewandeld en kwam terug. Tot grooote vreugde van de pups. Klik hier om het filmpje te zien. 

11 juli 2014 de pups groeien hard, ik moet dagelijks hun bandjes checken opdat deze niet te strak komen te zitten. Ze proberen ook allemaal geregeld op 4 pootjes te staan en dat lukt wonderwel. Vanochtend zag ik een eerste poging tot bekspel, oranje en paars kregen ineens notie van elkaar. 
Ik ben gezegend met een teef als Huette, zo goed en zo onaflatend zij de zorg voor dit vijftal weer op zich heeft genomen. Ze komt gelukkig sinds een dag of wat ook weer gewoon een tijdje bij Rein en mij liggen 's avonds en ligt dan, zoals een goed beauceron dat betaamt, languit op haar kussen schaamteloos met de benen wijd.
De eerste bekenden zijn langs geweest en vanaf dit weekend komen ook minder bekenden langs om de puppies te aanschouwen. 

19 juli 2014 de afgelopen week zijn de pups voor het eerst ontwormd. De zieltjes vonden de pasta die ik in hun bekkies spoot afgrijselijk...sorry kleintjes.... Ook is het een komen en gaan van bezoekers. Collega's met en zonder kinderen, aspirantpuppybaasjes met nichtjes en moeders, vrienden, mijn jongste broer met zijn gezin en ook Rein is tegenwoordig welkom in de puppykamer. Hij houdt zich heel kalm en gaat rustig liggen wachten tijdens de voedings- en wasbeurten. 
De pups hebben ook meer ruimte gekregen en wat speelgoedjes. Ik heb ze daar allemaal al wat mee zien doen. Groen was de eerste, dat lijkt een bijdehand dametje te zijn. 
Ook hebben ze allemaal gegromblaft, gekwispeld en spelbuiginkjes geoefend en bijten ze mekaar, je tenen, vingers en neuzen, allemaal nog zonder tandjes. Huette begint ook wat neusduwtjes te geven als ze tussen de bokkesprongenmakende puppies ligt. Het 'spelen' en onderzoeken duurt allemaal nog slechts kort, ze vallen snel weer in slaap.
De afgelopen twee dagen was het bloedheet en op advies van Esther van Zwienen heb ik met ijskoud water natgemaakte handdoeken in de werpkist gelegd. EUREKA! Wat zijn ze daar blij mee. Ze kunnen nu kiezen, op een koude natte lap of op een vetbedje. Nog een paar dagen in Den Haag en dan verhuizen we naar Leeuwarden. Een volgend avontuur voor Huette's opgewekte vijfling. Foto's plaats ik zo nu en dan in het album, ook vandaag heb ik een aantal toegevoegd.

31 juli 2014 een dag of tien geleden verhuisden we van Den Haag naar Leeuwarden. De pups waren verrukt over de ruimere wereld die nu tot hun beschikking kwam. Hun ontwikkeling gaat razendsnel. Van onbeholpen stuntelaartjes rennen en spelen ze naar hartelust. Nog wel steeds als teletubbiepuppies, maar elke dag worden ze handiger en sneller. 
Op 28 juli kregen ze hun eerste maaltje vlees. Blauw, nog steeds de zwaarste, begon te eten en stopte pas toen alles op was. Ook groen en oranje namen wat hapjes,  paars en geel kon het gestolen worden. Ze prefereren duidelijk moeders melk en moeten echt wennen. Nu, een paar dagen later, krijgen ze tweemaal daags een maaltje carnibest voorgeschoteld en elke dag hebben ze er minder moeite mee.
Het is  tot nog toe prima weer geweest, de pups zijn elke dag van 6 uur 's ochtends tot 00 uur buiten. Alleen de echte nachtelijke uren liggen ze binnen. 

4 augustus 2014 1 augustus zijn ze voor de tweede maal ontwormd. Het pilletje brak ik in twee stukjes en verstopte het in hun carnibestmaaltje, ze hebben er niets van vernomen dus ditmaal. Afgelopen weekend maakten we ons eerste uitstapje. We bezochten het hospice waar mijn vader is opgenomen. Hij wilde graag de puppies zien. Zaterdagmiddag namen we daarom de puppies mee naar de tuin van het hospice waar ze een half uurtje hebben rondgekeuteld om daarna in diepe slaap te vallen. 
Ze zijn zo goed als zindelijk. 's Nachts ga ik er eenmaal uit om de deur naar de tuin te openen, ze rennen dan naar buiten om daar te plassen en zijn dan hartstikke wakker. Weer opnieuw in slaap vallen gebeurt onder steeds minder protest, ze wennen er aan dat het 's nachts alleen plassen is en dan weer 'saai' slapen. 


11 augustus 2014 deze week opnieuw een aantal uitstapjes met de auto. Geen van de pups is misselijk of vindt het vervelend in de auto. Ze maakten ook kennis met Ko, de twaalf jaar oude Cairn Terrierreu en aten voor het eerst gedroogde snackjes en een rauw konijnenoor. We bezochten opnieuw met de hele ploeg het hospice, vanwege de plotselinge heftige regenval vluchtten we daar op een gegeven moment naar binnen, al gauw vonden ze blik en veger en gingen daarmee aan de haal.  
Vanochtend stond het bezoek aan de dierenarts op de planning. Oogjes, oortjes, bekkies en hartjes zijn beluisterd en bekeken en ze zijn allemaal goedgekeurd en gezond bevonden. Aansluitend kregen ze allemaal hun eerste enting. 
Het zijn inmiddels allemaal individuutjes met hun eigen persoonlijkheden. Komende week komt de Beauceronclub Nederland de puppies op hun gedrag en uiterlijk bekijken. Tegen het begin van volgende week zal iedereen weten welk puppie bij hen komt wonen.

16 augustus 2014 dinsdagmiddag was het heerlijk weer en zijn we weer naar de tuin van het hospice vertrokken en hebben daar met mijn vader, tante Reintje en oom Ignace genoten van de spelende Huette en haar Jackson Five. Woensdag een dagje rust en bijslapen. Donderdag kregen we bezoek dat allerlei heerlijkheden meebracht. Eendennekken, sprotjes, vlees van ree en hert en gedroogd geitenvlees. De pups hebben vanmiddag een pondje hertenvlees verorberd en vraten alsof hun leven ervan af hing. Zelfs de beide wat mindere eters, paars en geel, stortten zich met ongekend eetenthousiasme op deze traktatie. Hartelijk dank Maggy ;-) Je hebt er mij en pups (en Huette en Rein) een groot plezier mee gedaan.
Donderdagmiddag kwam de chipper van de Raad van Beheer langs. Alle puppies kregen een chipje ter grootte van een rijstkorreltje ingebracht en zijn nu dus officieel bijgeschreven in het NHSB (Nederlandse HondenStamBoek). 
Vrijdagochtend kwam het team van de Beauceronclub Nederland om de puppietest af te nemen en de pups op hun exterieur te beoordelen. Voor de pups een drukke dag met allerlei volk over de vloer en de kennismaking met Una, de beauceron van Erica en Ido en Kwiebus, het jongste Cairnterriertje van Hiske. 

Inmiddels is ook bekend welk hondje bij wie gaat wonen:
  • Blauw, de zwaarste en issueloze vrolijke bink heeft als stamboomnaam Jurek des Bergers Aventureux, hij gaat bij Mike en Nancy en hun dochter Tess in Lottum (L.) wonen. Over zijn roepnaam wordt in Lottum nog onderhandeld......ik ben er al uit ;-) Isac wordt zijn naam!
  • Paars heet Jodokus des Bergers Aventureux, de roepnaam van dit kleine maar zelfbewuste kereltje met het prachtige hoofd en tanige lijfje wordt Ami en hij gaat in Capelle a/d Ijssel wonen bij Ralph en Tessa.
  • Oranje is Jiroux des Bergers Aventureux, haar roepnaam is gelijk aan haar stamboomnaam, Jiroux dus. Zij blijft bij mij en Rein en Huette. Het is een ondernemende pup die graag op avontuur gaat, zij trekt het meeste naar haar moeder. 
  • Geel is Jissoire des Bergers Aventureux, haar roepnaam wordt Matou. Zij verhuist als eerste en vertrekt naar Pijnacker, naar Marian en Harry en hun drie grote kinderen zonen Bram en Derk en dochter Mara. Matou is een zacht en innemend hondje en van vrijwel alle bezoekers direct favoriet, ze doet instant beroep op ieders zorgbehoefte.
  • Groen heet Jaloupe des Bergers Aventureux en zij gaat verhuizen naar Putten om bij Christianne en beauceronreu Taniq te wonen. Ze heeft een heel expressief gezichtje met haar mooie brand en open blik. Het is een dikkertje maar eet dan ook met zeer veel inzet en plezier.
Van het weekend maak ik weer wat nieuwe foto's van het stelletje. Nog een dag of tien, dan zal de eerste vertrekken....

25 augustus 2014 de afgelopen dagen was het helaas nogal regenachtig. Desalniettemin trok ik er met de pups veel op uit. Zo bezochten we bij hondenschool 'behave' in Burgumde puppyspeeltuin, klik op de link voor een filmpje.
Op een regendag bezochten we het Eeltjemeer, normaliter druk met badgasten maar vanwege het weereen stil en verlaten strandje. Huette had dolle pret en liet haar vijftal kennismaken met de lol van het graven.  De zaterdag was gelukkig een zonniger dagje en we kregen Amsterdams dames bezoek. Meisjes en pups hebben zich een middag in elkaars aanwezigheid goed beziggehouden en genoten. Het fotoalbum op facebook van het J-nest is ook weer bijgewerkt.
Autorijden is inmiddels gesneden koek voor de pups en ook zijn ze er helemaal aan gewend dat ze 's nachts nog een keertje de kans krijgen om te plassen maar dat het daarna direct weer doorslapen geblazen is. 
De pups aten deze week weer veel nieuwe dingen en ze vinden het allemaal even heerlijk. Of het nu paardenvlees is of runderhart, kwarteltjes of kippennekken, alles wordt met vreugde ontvangen. Hun knaagbehoefte botvieren ze op gedroogd runderkophuid waarvan er altijd een aantal binnen bereik liggen. Morgen, 26 augustus vertrekt de eerste. Matou wordt morgen opgehaald en daarna elke dag van de week een ander. Isac zal vrijdag als laatste vertrekken. Ze zijn ruim 8 weken oud en er aan toe hun leven bij hun eigen baas te gaan leven. Huette en ik zullenl ze vreselijk missen en hebben genoten van hun opgroeien en de begeleiding tijdens de eerste weken van hun leven. Voor de nieuwe baasjes de schone taak deze begeleiding over te nemen maar/en vooral heel erg te gaan genieten van hun fantastische avontuurlijke herder :-)